Redesign the designer

We leven in een wereld die constant verandert; innovaties volgen elkaar in rap tempo op, wat betekent dat het vak grafisch ontwerpen door de jaren heen steeds op een andere manier uitgevoerd wordt. Ook Daniël van der Velden vraagt zich af wat de rol van de grafisch ontwerper is. In zijn artikel Research and destroy: Graphic Design as investigation zet Van der Velden een aantal interessante punten uiteen. (meer…)

JANVANTOORN_VANABBEN

De schreeuw van reclame vs de stem van de ontwerper

Het opvallendste aspect van reclame vind ik het schreeuwende karakter. De huidige generatie is blind geworden voor deze vorm van communicatie en ik merk dat ik zelf ook bij deze groep hoor. Wanneer ik over straat loop stoor ik me niet aan de hoeveelheid affiches om mij heen, aan de hoeveelheid boodschappen die op me af komen; ik let er niet eens op. Waar zijn de affiches eigenlijk uberhaupt gebleven? Ik voel me er namelijk niet door overspoeld: als de straat vroeger een museum was, dan is dat museum tegenwoordig behoorlijk kaal. Reclame probeert één dwingende boodschap naar mij te schreeuwen; een boodschap waar ik niet over na hoef te denken, waar ik geen andere reactie op hoef te geven dan te kopen of te doen. (meer…)

Een Manifest

Ik ben een grafisch ontwerp student. Ik ben geïntrigeerd door de huidige situatie binnen onze sector en de effecten van de veranderingen binnen het vak op zowel de educatie als de mentaliteit van ontwerpers. Ik ben opgegroeid in een wereld die constant verandert. Innovaties volgen elkaar in rap tempo op, zo ook de keuzes in werkveld.

(meer…)

GOED_14B

First things first: Welkom,

“Elk verhaal is al duizenden keren verteld, maar hoe vertel je het op jouw manier? En welke inzichten geef je daarmee aan een ander?” Erik van Blokland ¹

Aan het begin van mijn afstuderen lag de drempel om met een concreet thema aan de slag te gaan voor mij erg hoog. Wat is de beste keuze? En is alles niet al eens gedaan? Twee vragen die mij eigenlijk bij elk project wat ik aanpak steeds achtervolgen. Misschien komt daar mijn drang naar het zoeken naar regels en systemen vandaan: wanneer ik een keuze kan toetsen weet ik immers zeker of het een goede is. Maar liggen deze regels eigenlijk wel vast of worden ze bepaald door de huidige trends en stromingen? Gaat ontwerp simpelweg mee met de mode? Doet iedereen gewoon wat iedereen doet? Wat is goed ontwerp? (meer…)